České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

60 km přes 3 nepálská sedla za méně než 13 h – aneb trénink Ueli Stecka a Davida Göttlera

Dvojice extrémních horolezců Ueli Steck (CH) a David Göttler (D) jsou již v nepálském regionu Khumbu, konkrétně ve vesnici Chuckhung (4700 m), kde se věnují posledním tréninkovým dávkám před samotnou velmi ambiciózní expedicí. Trénink pojímají doslova ultramaratonsky a ve vysokých horách tak ukazují zcela nový směr aklimatizace, ale i tréninku fyzické kondice. Společně absolvují náročné trailrunningové okruhy. Za 12 hodin a 46 minut například zvládli trasu vedoucí z Chukungu do Namche Bazaru, která měří 60 km a překonává hned tři himálajská sedla: Kongma La, Cho La a Renjo La.


David Göttler při 60 km dlouhém trailrunningu přes nepálská sedla

 

Ueli Steck si od trailrunningu slibuje hodně: "Trailrunning může znamenat novou horolezeckou éru. Vnímám ho jako jakousi hravou odnož alpinismu. Těžko se hledá hranice. Když z Grindelwaldu vyběhnete pod Eiger, potom vylezete severní stěnou a seběhnete zase dolů - je to trailrunning nebo horolezectví? Nebo když vyběhnete a seběhnete Mt. Blanc...," říká špičkový extrémní lezec, který má za cíl letos absolvovat Eiger Ultra Trail (101 km). A ještě prozradil, jak vypadá tréninkový týden v období před expedicí na Shisha Pangmu: "Týdně běhám 100 km, celkové převýšení je asi 8000 m, dvakrát až třikrát mám silový trénink v posilovně a zhruba 15 hodin týdně věnuji lezení."


 


Zleva: Ueli Steck (CH) a David Göttler (D)

 

EXPEDICE - SHISHA PANGMA

Letošním cílem Ueliho a Dvida je nejnižší ze čtrnácti osmitisícovek Shisha Pangma (8027 m), kde mají v plánu výstup po nové cestě v obrovské jižní stěně a pokud to podmínky dovolí, z vrcholu by chtěli sestoupit severní stranou hory. Překročení Shisha Pangmy z jihu na sever se zatím jako jediným povedlo v roce 2005 trojici Ralf Dujmovits, Gerlinde Kaltenbrunner a Hirotaka Takeuchi. Švýcarská mašina Ueli Steck se na "Shishu" vrací po pěti letech - v roce 2011 vytvořil rychlostní rekord, když jižní stěnou Shisha Pangmy „vyběhl“ z BC na vršek za 10,5 h. A tehdy se také zrodil jeho letošní plán: „Tenkrát jsem objevil nad ledovcem přímou linii v této 2000 m vysoké stěně.“

Počínání této velmi silné dvojice budeme nadále sledovat. Držíme palce!


Ueli při trailrunningu v údolí Khumbu

 


Nová cesta v jižní stěně Shisha Pangmy, o kterou se Ueli a David letos pokusí

 

 

zdroj: Alpin.de, facebookové profily Ueliho Stecka a Davida Göttlera