České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

50 let od největšího krkonošského lavinového neštěstí

Přesně před 50 lety spadla lavina v polském kotli Białého Jaru. O život tam tehdy přišlo 19 mladých lidí. Tato událost se stala největším krkonošským lavinovým neštěstím v novodobé historii. Hrůzným mementem jsou i jen samotná čísla: lavina byla dlouhá více než jeden kilometr, široká až 60 metrů a hluboká až 20 metrů. Vše trvalo pouhých 48 vteřin. Tato doba zasáhla do osudu stovek lidí. Z 24 postižených jich přežilo jen 5, kteří byli buď na povrchu laviny, nebo je odhodila stranou. Pro stovky záchranářů se následující dny staly zážitkem, který již nikdy z paměti nedostanou. 

 


Místo nehody

 

Příčinou tragédie bylo zčásti počasí, zčásti také nedostatečný respekt turistů k horám. Slunečné počasí ve dnech, které předcházely tragédii, vytvořilo firnovou sněhovou pokrývku. Vál silný jižní vítr, který na hraně Białého Jaru vytvořil převěje. Nový sníh se nespojil se starou vrstvou a nakonec se s největší pravděpodobností samovolně uvolnil. V místě lavinové dráhy se v kritické době nacházelo množství mladých lidí, které nic nevarovalo před hrozícím nebezpečím. Důsledky již známe. 

Do obdobné situace se ale dostávají neukáznění návštěvníci hor – lyžaři, snowboardisté – i dnes, když nerespektují nebezpečí hor ani platné zákony omezující vstup do volného terénu v 1. zóně KRNAP. 

Přestože tato smutná událost již byla popsána z mnoha různých úhlů pohledu, tak se stále daří nacházet nové a nové informace. Čtenáři časopisu Krkonoše-Jizerské hory se mohou v dubnovém čísle těšit na dosud nepublikovanou vzpomínku očitého svědka a účastníka záchranné akce pana Pavla Schulhofa.

 


Kotel Białého Jaru

 

zdroj: KRNAP.cz