České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

175 let od prvovýstupu na vrchol Großvenedigeru

V sobotu 16. července 2016 vystoupila dvě lanová družstva českých a dvě lanová družstva rakouských alpinistů a novinářů ze Salcburku, Vídně a Bavorska na 3674 m vysoký vrchol Grossvenedigeru, který je čtvrtým nejvyšším vrcholem v Rakousku a nejvyšším vrcholem ve spolkové zemi Salcbursko. Přítomen byl i Radek Jaroš, patnáctý alpinista na světě, který stál na všech čtrnácti osmitisícovkách bez použití umělého kyslíku a je držitelem Koruny Himálaje. První úspěšný výstup se podařil 3. září 1841 účastníkům expedice, kterou připravil a vedl topograf, právník a spisovatel Ignaz von Kürsinger z Mittersillu. Na vedení expedice se rovněž podíleli horský vůdce Josef Schwab a místní lesník Paul Rohregger se svým synem Georgem. Ignaz von Kürsinger z Mittersillu který poslézenad údolím Obersulzbachtal postavil chatu (dnes Kürsinger Hütte).

 

Sobotnímu výstupu vůbec nepřálo počasí. Nízká oblačnost, hustá oblaka až na sedlo pod vrcholem Kleiner Venediger a tím i špatná viditelnost a obtížná orientace, 30 až 40 cm nového sněhu na ledovci, hledání a prošlapávání stopy v místech největších ledovcových trhlin, extremně silný nárazový vítr ve výši nad 3300 m, který často mnoha účastníkům doslova podrážel nohy - takovéto podmínky doprovázely 28 českých a rakouských účastníků při jejich výstupu od chaty Kürsinger Hütte. Přestože byla všechna lanová družstva vedena profesionálními horskými vůdci ze salcburského Neukirchenu am Großvenediger, vyžádal si výstup šest hodin intenzivního úsilí všech členů lanových družstev.

 

Společnou akcí, kterou připravily za českou stranu CK ALPY, ALPENVEREIN.CZ a lidé&HORY a za rakouskou stranu Ferienregion Nationalpark Hohe Tauern, byly odstartovány oslavy 175 let prvovýstupu na tento yjímečný a velmi vyhledávaný vrchol (po Grossglockneru druhý nejvyšší) v oblasti Národního parku Vysoké Taury. Oslavy budou probíhat v Neukirchenu am Großvenediger až do poloviny září 2016. Součástí oslav je i velmi zdařilá a zajímavá výstava, která zde byla otevřena 8. července 2016. Další informace v němčině na https://wildkogel-arena.at/de/175-jahre-erstbesteigung-grossvenediger.

 

Součástí povedené čtyřdenní akce, byla i přednáška Radka Jaroše o jeho výstupech na všech 14 osmitisícovek. Přednášky před zaplněným sálem hotelu Unterbrunnen se v sobotu večer zúčastnilo i několik salcburských alpinistů, kteří stáli na vrcholech osmitisícových vrcholů v Himálaji i v Karakoramu.

 

 

Na vrcholu Großvenedigeru zdleva: Manfred Reitsamer (horský vůdce z Neukirchenu), Christian Wörister (ředitel regionu Nationalpark Hohe Tauern), Ladislav Jirásko (zakladatel ALPENVEREIN.CZ) a vpředu Radek Jaroš (držitel Koruny Himálaje), foto: Nationalpark Hohe Tauern

 

text: Ladislav Jirásko