České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

 2. kolo ČP v boulderingu - reportáž

V sobotu 26. března se uskutečnilo již druhé kolo Českého poháru v boulderingu - tentokrát v Ústí nad Labem. Kvalifikace proběhla na sundaných profilech lezecké stěny Harlem a finále následně v OC Forum Ústí nad Labem na profilech poskládaných do lezecké věže od Rosti Štefánka.

Závod tradičně začal ženskou kvalifikací, kde se s osmi kvalifikačními bouldery trápilo 13 holek. I přes horší klimatické podmínky se těm nejlepším podařilo vylézt všechny bouldery do TOPu. Do finále se probojovalo 8 děvčat. Z přihlášených 35 mužů postoupilo 12 do finále, na všech osm TOPů dosáhli pouze 3 z nich.

Po kvalifikaci mužů se už diváci i nepostupující závodníci mohli těšit na parádní podívanou v obchodním centru. Po odladění posledních drobností na finálových boulderech si za doprovodu komentáře Vojty Fröhlicha organizátoři vodili jednotlivé finalistky do meziizolace. A klání mohlo začít. Jelikož se jednalo o nominaci na MS v boulderingu, nebyl ani jeden bouder žádná procházka růžovou zahradou. Nejlépe si s nástrahami poradila místní lezkyně Edita Vopatová, která jako jediná topovala dvakrát a tím si zajistila prvenství v závodě. Za ní se umístila Dominika Dupalová a všem mladším holkám ukázala, že se ještě mají co učit. Třetí místo vybojovala Karolína Něvělíková. Dále se umístila Iva Vejmolová, která ve velmi nadějném pokusu ve třetím boulderu utrpěla nešťastné zranění a nemohla tedy pokračovat v získávání bodíků na posledním lezeckém problému. Pak následovaly Monika Kuhn-Gaberová, Simona Ulmanová, Tereza Svobodová a Míša Zbořilová.

Poté, co stavěči připravili cesty pro muže, začal urputný boj až do posledního muže. Především hned první boulder byl divácky velmi atraktivní a prověřil slabiny všech finálových borců. Za doprovodu už o něco drsnější muziky než měly dívky a komentátorského dua Vojta s Pavlem Paynem se rozjel kolotoč boje o TOP. Nejlépe si se všemi bouldery poradil Martin Stráník, který především na boulderu číslo 4 ukázal svojí silovou převahu.  Jako jediný závodník přelezl všechny 4 problémy. Za ním se 2 TOPy byl Honza Chvála, který byl nucen po technickém incidentu znovu nastoupit na 4. boulder. Na třetím místě potom skončil Ondra Nevělík, kterému ve 4. boulderu chybělo opravdu jen pár milimetrů, aby dosáhl do TOPu. Také dal všem najevo svoje rozčílení! Za ním se dále umístili Štěpán Stráník, Ondra Beneš, Milan Pidrman, Jarda Petečel, Martin Tomášek, Jan Šolc, Vilda Chejn, Marián Šeliga a bojovný Vojtěch Fröhlich.

Po vyhlášení výsledků se někteří rozjeli domů, někteří odjeli do nedalekých skalních oblastí, ale většina závodníků zůstala na divokou afterparty v Harlemu. V neděli se ti, kterým to ještě bylo málo, potkávali na nedalekém Sněžníku, kde si konečně i pořadatelé mohli trošku obrousit bříška prstů a potrápit nohy v lezečkách.

Závody by se nemohli uskutečnit bez podpory těchto firem: ČHS, OC Fórum, Hannah, Rock Point, Direct Alpine, HUDYsport, OEAV, Alpy.cz, Žij.cz, OCÉ, AIX, Luna Rossa, Climb ON, Monster Energy, Horoguru.cz a mediálních partnerů: lidé&HORY a Purebouldering.cz. 

Děkujeme všem, kteří nám pomohli tento závod uspořádat, a těšíme se na další snad úspěšné lezecké klání, které bude pořádat OS Boulder projekt ve spolupráci s ČHS a tím bude MČR v boulderingu. To se bude konat 3. září v Praze.

Za organizátory Juráš a Karina

foto: Lukáš Bíba

VÝSLEDKY - FINÁLE:

Finále ženy

jméno příjmení ročník oddíl/sponzor
1 Edita Vopatová 1993 HUDYsport, Direct Alpine, Nakovárně.com
2 Dominika Dupalová 1988 Los Umakajdos, Horoguru
3 Karolína Nevělíková 1995 HK Pálavský Věšák
4 Iva Vejmolová 1995 Saltic, Rajče, Tesla
5 Monika Kuhn-Gaberová 1992 HO Vrchlabí, Saltic, Singing Rock, Tilak
6 Simona Ulmonová 1976
7 Tereza Svobodová 1995 Smíchoff
8 Miška Zbořilová 1993

HO Rebel, Klajda

 

Finále muži

jméno příjmení ročník oddíl/sponzor
1 Martin Stráník 1990 Saltic, Singing Rock, VUT Vertical, Choceň
2 Jan Chvála 1989 VUT Vertical, Rock Pillars, Ocún, AIX
3 Ondřej Nevělík 1989 HK Pálavský Věšák, Rock Pillars, Ocún
4 Štěpán Stráník 1987 Saltic, Singing Rock, VUT Brno, LUJS Choceň
5 Ondra Beneš 1983 HUDYsport, Direct Alpine, Rock Empire
6 Milan Pidrman 1983
7 Jarda Petečel 1983
8 Martin Tomášek 1985 HO USK Slavie Ústí nad Labem
9 Jan Šolc 1986 Blackhippo.cz
10 Vilda Chejn 1987 edelrid, PAD, purebouldering.cz
11 Marián Šeliga 1987 K2 Žilina
12 Vojtěch Fröhlich 1985

TJ Sedmihorky, Kletterkiddies