České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Šedesát let od prvovýstupu na Manaslu a Lhotse

V posledních dvaceti letech se stalo tradicí, že NMA (Nepal Mountaineering Association) připomíná kulatá výročí prvních výstupů na nepálské osmitisícovky. Na květen letošního roku připadla hned dvě takováto významná výročí – před šedesáti lety se podařily prvovýstupy na vrcholy Manaslu a Lhotse. Připomeňme krátce historii těchto prvovýstupů. 9. května 1956 vystoupil na 8153 m vysoký vrchol Mt. Manaslu japonský horolezec Toshio Imanishi spolu s nepálským šerpou Gyalzenem Norbu, o den později stáli na vrcholu další dva Japonci Kichiro Kato a Minoru Higeta. 18. května 1956 se podařil prvovýstup na 8516 m vysoký Mt. Lhotse dvojici švýcarských lezců Fritz Luchsinger a Ernst Reiss.

 


Minoru Higeta se svou ženou během oslav 60. výročí od prvovýstupu na Manaslu. Higeta je jediný žijící účastník úspěšné japonské expedice na Manaslu

 

Oslavy těchto dvou milníků v historii himálajismu označené jako Diamond Jubilee Celebration byly náplní slavnostního celodenního programu, který proběhl 30. dubna 2016 v Kathmandu za účasti mnoha významných nepálských i zahraničních účastníků z celého světa. Více najdete v časopise lidé&HORY 3/2016, které vychází na přelomu května a června.

 

text a foto: Ladislav Jirásko