České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

číslo 5/04 -již rozebráno

časopis I.     Téma čísla: Východní Julské Alpy
II.    Konkordiahütte
III.   Rätikon
IV.   V horách Madeiry
V.    U Mamuta
VI.   Ostatní

 

 

 

TÉMA ČÍSLA: VÝCHODNÍ JULSKÉ ALPY

Východní Julské Alpy
Julské Alpy jsou nejvyšším a nejnavštěvovanějším horstvem Slovinska. Stávají se stále vyhledávanějším cílem vysokohorských turistů a horolezců a to nejen pro přírodní krásy a zajímavosti, ale i díky poměrné blízkosti těchto hor. Julské Alpy leží na území Slovinska, v blízkosti hranic s Rakouskem a Itálií. Hraniční hřebeny zasahují do Rakouska a především na západě do Itálie. Pohoří patří geologicky a geomorfologicky k soustavě Jižních vápencových Alp.
(dále na str. 19 - 42)

 

Konkordiahütte

Chata Konkordiahütte stojí uprostřed švýcarských Bernských Alp na skalnatém úbočí, asi 150 výškových metrů nad největším evropským ledovcem Aletschgletscher. Dnes jsou to vlastně objekty dva, oba slouží k ubytování. Z ledovce, z místa zvaného Konkordiaplatz, je nutné k chatě vystoupat po téměř 400 ocelových schodech, které jsou ukotveny ve skalní stěně nad ledovcem. Od chaty je jedinečný pohled na celou rozsáhlou a jednu z nejvíce zaledněných oblastí Západních Alp. Majestátnost tohoto světa hor uvozují přímo naproti se rozkládající vrcholy Dreieckhorn a Aletschhorn.
(dále str. 16-17)

 

Rätikon

Nebetyčné stěny z šedého kompaktního vápence, opuštěná údolí pokrytá rozkvetlými alpskými loukami, pasoucí se stáda krav a jejich nekonečné zvonění, jezírka s chladivou vodou a krákání havranů. Takový je Rätikon. Horskou oblast o rozloze 900km2, která leží na území Lichtenštejnska, Švýcarska a Rakouska, by neměl při svých cestách opomenout žádný horal. Skupina sice nenabízí žádné superlativy, ale svým osobitým kouzlem jistě získá vaše srdce, stejně tak lehce, jako získala naše.
Je pátek večer a napětí před odjezdem vrcholí. Na tento okamžik jsme se těšili již dlouho. Kontrolujeme zda jsme na nic nezapomněli, pročítáme seznamy a představujeme si, kde jsou všechny ty věci sbalené. Ano, opravdu máme vše potřebné. To co jsme zapomněli doma přeci nepotřebujeme, uklidňujeme se předtím než nastartuji auto.
(dále na straně 10-12)

 

V horách Madeiry

„Ostrov věčného jara“ nebo „květinový ostrov v Atlantiku“ – výrazy, jimiž se autoři průvodců snaží vystihnout charakter tohoto malého ostrova. Ve skutečnosti však žádné krátké slovní spojení nedokáže vyjádřit nesmírnou krásu přírody, přívětivé klima a pohostinnost obyvatel Madeiry.
Portugalský ostrov Madeira je největším a nejvýznamnějším z osmi ostrovů tvořící souostroví stejného jména (Arquipelago da Madeira), které leží 900 kilometrů jihozápadně od Portugalska a 680 kilometrů od západního pobřeží Maroka. Rozloha Madeiry je 741 km2, ve směru západ-východ má 57 kilometrů a na šířku maximálně 22 kilometrů. Ostrovem prochází v rovnoběžkovém směru mohutné, vulkanickou činností a erozí rozervané pohoří vrcholící horou Pico Ruivo (1 861 m). Srázné pobřeží s malými, ale těžko přístupnými zátokami, dokresluje horský charakter ostrova. Madeira rozhodně není ostrovem pro lenošení na plážích, ty tam ostatně ani nejsou, je však bezpochyby místem pro hodnotnou a náročnou horskou turistiku a to v prostředí v mnohém připomínající exotické tropy. A tak jednu zářijovou sobotu v podvečer přistáváme na Madeiře i my a odjíždíme do pět kilometrů vzdáleného Machica, nejstarší osady na ostrově založené již v roce 1419. Tady začneme naše putování po ostrově.
(pokračování na str. 50-53)

 

Skály U Mamuta

Na to, abyste poznali krásná zákoutí jihočeské Lužnice, nemusíte bezpodmínečně hned zaměňovat své horolezecké vybavení za vodáckou výzbroj a výstroj. Údolí této romantické řeky nabízí vedle pohody na lodi i několik zajímavých horolezeckých terénů. Skupina skal U Mamuta nedaleko Bechyně rozhodně patří mezi ty, které si návštěvu zaslouží.
Celkem šest žulo-rulových okrajových skal se nachází u ústí Všechlapského potoka na levém břehu Lužnice v těsné blízkosti řeky a jejich stěny dosahují výšky až 22 metrů. V některých místech je skála mírně lámavá, ale to je spíše výjimka. Celkově lze říci, že je hornina velmi kompaktní a pevná. Nejhodnotnější výstupy jsou soustředěny ve stěnách: Hotel Mamut, Hrad, Vodní skála a Branka.
(pokračování na str. 48-49)

 

Ostatní

* Voloďa Suchý - osobnost festivalu

* Ostrov věčného jara

* Kurs - stoupací železa a cepín v praxi

* Počasí a hory 3. část

* Internet a hory 6. díl

* Fotogalerie – Lubomír Vejražka