České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Úžasná lyžařská expedice na Špicberkách + VIDEO

Extrémní skialpinisté Emilio Previtali, Kris Ericksson a Jamie Laidlaw se rozhodli podniknout pozoruhodnou akci v osamělé krajině Špicberků. Expedici nazvali příznačně “The Svalbard Hunter’s Couloir Project”. Sbalili to nejpotřebnější a vyrazili zhruba 180 km od poslední osady do srdce divokých hor, kde postavili základní tábor. Odtud vystoupili za 11 dní na 18 vrcholů, z nichž uskutečnili více než 20 sjezdů na lyžích. Asi nejextrémnějším počinem byl sjezd strmého zledovatělého kuloáru (55°) z neznámého vrcholu.

Jelikož expedice měla každý den plných 24 hodin denního světla, stihli prozkoumat i do té doby lyžaři neprobádané kouty. Proto se dá převážná většina jejich linií považovat za prvosjezdy.

Kris Ericksson a Jamie Laidlaw použili na expedici skialpové lyže, zatímco známý extrémní snowboardista Emilio Previtali (sjel např. z osmitisícovek Cho Oyu a Shisha Pangma) zvolil telemarkové lyže:

„Představte si to – jste v opuštěné krajině, slabé náznaky civilizace máte 180 km od sebe, stojíte nad zamrzlým 55° strmým kuloárem a máte do něj skočit. Problém je, že do něj máte jakožto zkušený snowboardista skočit na telemarkových lyžích! Jsem tělem i duší snowboardista, ale telemarkové lyže jsem objevil jako úžasný prostředek pro pohyb v terénu, jako jsou právě Špicberky. Před expedicí jsem pochopitelně trénoval, a tak se ze mě stává i celkem slušný telemarkista. Svalbard Hunter’s Couloir Project byla úžasná zkušenost – nikdy před tím jsem neudělal během tak krátké doby tolik úchvatných sjezdů. Někdy jsme stihli i tři za den!“


Pokud byste si snad chtěli také vyrazit na tuto lyžovačku z říše snů, ptejte se na Špicberkách na oblasti Atomfjella a Eddingtonfjella a do GPS si zadejte souřadnice base campu: 79°06’N / 17°05’ E.

TIP: Podívejte se na poutavý dokument „The Svalbard Hunter’s Couloir Project“ (12 min).